Színtézis

független színházi portál

Filmzenére hangolva

Ha meg kellene mondanom, hogy a klasszikus vagy a könnyűzene műfajába sorolom-e a filmzenét, bajban lennék. Bizonyos szempontból mindkét kategóriába beilleszthető, ezért talán nevezhetjük köztes műfajúnak. Ezt a határok közt lévő átjárhatóságot is reprezentálta az idei Cinemusic 2017, ami a Klasszik Rádió 92.1 és a Budafoki Dohnányi Zenekar szervezésében valósult meg.

Az est folyamán egy igen változatos merítésű filmzene-csokrot hallgathattunk meg. Amellett, hogy megszólaltak olyan híres slágerek, mint a Keresztapa vagy a Harry Potter-filmek zenéi, kevésbé köztudatban lévő alkotások is szerepet kaptak, gondolok itt A végső visszaszámlálásra vagy Az utolsó csillagharcosra. A program sokoldalúsága az előadói gárda összetételére is kiterjedt, mivel két-két szám erejéig szólisták is színpadra léptek a zenekar és a kórus (Budapesti Akadémiai Kórustársaság) mellett, Váradi Gyula és Schwartz Dávid személyében.

A koncert élvezhetőségét tovább növelte, hogy mialatt a zenekar játszott, felülre képsorok voltak vetítve az adott filmből, így könnyebben fel lehetett idézni vagy egy kicsit megismerni a megszólaló műveket. Fontosak és egyben szórakoztatóak voltak Hollerung Gábor karmester kommentárjai, magyarázatai is. A zenekar vezetője két alkalommal be a közönséget is bevonta a programba: a Zorba, a görög című film zenéjére csettinteni kellett és finoman az egyik lábunkra ütni, a Több, mint testőrben felcsendülő I will always love you előadása közben pedig legálisan elővehettük a mobiltelefonunkat és világíthattunk vele.

Hollerung előre felhívta a figyelmet, hogy két darab eltér a hagyományos filmzenéktől abból kifolyólag, hogy ezek eredetileg klasszikus zenei művek. A koncert elején hallhattuk Beethoven 7. szimfóniájának második tételét, amely a Képlet című katasztrófafilm kapcsán került a programba. Majd az Amadeusban megszólaló Mozart-darabokból idéztek, többek közt a Figaro házassága nyitányát és egy-két részletet a Requiemből.

Váradi Gyula, a Virtuózok második évadának egyik nyertese beugróként volt jelen Sándor Zoltán helyett, akit szintén a Virtuózokból ismerhetünk. Váradi mindkét művet (Love story, Egy asszony illata) profin interpretálta, de hegedűtudásának mélységei nem tudtak igazán kibontakozni. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a Love story híres dallama érzelemdúsan szólalt meg. 

Az előzőekhez hasonló mondható el Schwartz Dávidról. Tisztességgel elénekelte a Superstar című számot a Jézus Krisztus Szupersztárból és az I will always love you-t Whitney Houstontól, de különösebb hatást nem váltott ki vele. Egyik dalhoz sem tett hozzá sokat az előadásmód.

A Hollerung vezette Budafoki Dohnányi Zenekar viszont végig pontosan és élvezhetően játszott, amiért a közönség hálás is volt. Ráadásként az ikonikus Star Warsból hallhattunk részleteket, hiszen amellett, hogy nemrég került a mozikba a nyolcadik rész, most ünnepelte bemutatásának negyvenedik évfordulóját a széria.

Tuska Borbála

A bejegyzés trackback címe:

https://szintezisonline.blog.hu/api/trackback/id/tr8514176681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket Facebook-on is!

Címkék

Alföldi Róbert (2) Ascher Tamás (2) Átrium (2) Bánfalvi Eszter (1) Bányai Kelemen Barna (1) blog (13) Bodó Viktor (1) Budapesti Fesztiválzenekar (1) Csákányi Eszter (2) Czajlik József (2) Danis Lídia (1) Dollár Papa Gyermekei (1) Elek Ferenc (1) Esterházy Péter (1) Fekete Ernő (2) FÉM (1) FÉM Színház (1) Fesztiválzenekar (1) Fodor Tamás (1) Forte (1) Für Anikó (1) Hegedűs a háztetőn (1) Hegymegi Máté (1) Herczog Noémi (1) Hevér Gábor (1) Homonnai Katalin (1) interjú (12) Jászai Mari Színház (1) k2 (1) Kárpáti Péter (1) Katona József Színház (5) klasszik (25) konfliktuskezelés (1) Kricsfalusi Beatrix (2) kritika (42) Kurta Niké (1) Lovas Dániel (1) Mácsai Pál (1) Makranczi Zalán (1) Maladype (1) Mészáros Blanka (1) Molnár Piroska (1) Mozsár Műhely (1) Mucsi Zoltán (1) müpa (2) Művészetek Palotája (5) MU Színház (1) My Land (1) Nemzeti Filharmonikus Zenekar (1) Nemzeti Színház (1) Nyakó Júlia (1) Olasz Renátó (2) opera (4) Örkény Színház (2) Orlai Produkciós Iroda (2) Pallagi Melitta (1) PanoDráma (1) Polgár Csaba (1) Radnóti Színház (1) Recirquel (1) Rózsavölgyi Szalon (1) Rujder Vivien (1) Sipos György (1) Spilák Lajos (1) Stereo Akt (2) Stohl András (1) Stúdió K (6) szabadegyetem (2) Szamosi Zsófia (1) színház (1) Szkéné (4) Szkéné Színház (3) tánc (1) Tenki Réka (1) Trafó (1) Trokán Nóra (1) Tünet Együttes (1) Udvaros Dorottya (2) újcirkusz (1) Urbán András (2) Vígszínház (2) Weöres Sándor Színház (1) Woyzeck (1) Ziggurat Project (2) Zsótér Sándor (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása