Színtézis

független színházi portál

Nálunk nem kell elmenni az előadás után
Új színház nyílt a Váci utcában! A FÉM  Arts & Café tulajdonosával és társulatvezetőjével, Jendrics Anikóval az intézmény profiljáról, az összművészeti eseményekről, illetve a jövőbeni tervekről beszélgettünk. 
Hogyan állt össze a hármasotok? Miként fogalmazódott meg bennetek, hogy közösen kellene színházat csinálni?
 
Jendrics Anikó: Cziczó Attila 30 éve foglalkozik ilyen-olyan formában színházzal. Közös munkánk 14 évvel ezelőtt kezdődött, akkor szálltam bele a vele való színházcsinálásba. Előadásainkat eleinte befogadó színházakban játszottuk, aztán saját színházat alapítottunk, majd belevágtunk második saját színházunk létrehozásába. Horváth Máté a diákunk volt. Mi minden fiatalt, akivel foglalkoztunk, segítettünk a pályaválasztásban is. Máté a színház felé kacsintgatott, idővel megtalálta a témáját is, így lett belőle egy nagyon jó szcenikai szakember. Szándékosan nem csak technikus írok, mert Máté gyakorlatilag mindenhez ért, ami a színházban a kulisszák mögött kellhet. Már az előző színházunkban is részt vett a technikában, de most az új színház tervezésekor nem volt kérdés, hogy ő is beszáll.
 
fem.jpg
Milyen alapkoncepcióval álltatok neki az intézmény létrehozásának?
 
J.A.: A előző színházunkban eltöltött hét év jó iskola volt nekünk. Sok mindent megtanultunk a színházcsinálásról és sok tapasztalatot szereztünk. Amit rosszul csináltunk és tudunk róla, azt elhagyjuk, ami jó volt és áthozható ide, azt megtartjuk. Az a törekvésünk például megmarad, hogy az előadás után igyekszünk olyan légkört teremteni, amiben nézőink szívesen maradnak egy jó beszélgetésre, egy kellemes estére, ezzel is építve a hidat a színpad és a nézőtér között. A művészeink is maradni szoktak, így lehetőség van beszélgetni velük, velünk, egymással a látottakról, aztán már szerencsésebb estéken másról is. Igazán érdekes és jó hangulatú esték szoktak ebből kikerekedni. Más lesz az, hogy a Fém Arts & Café a színház mellett szinte minden más művészettel is kapcsolódási pontba kerül majd, szeretnénk képzőművészeti kiállításokat, zenei esteket (kamara koncertek jazz koncertek), irodalmi esteket, tánc-előadásokat tartani, erre nagyon alkalmas a kávézó és galéria tere, melyben egy pódium színpad is található. Tény viszont, hogy elsődleges számunkra a színház maga. Ez pedig két részből áll: jórészt saját előadásainkat játsszuk, de befogadunk vendégelőadásokat is, sőt, angol nyelvű előadásokat is. Saját előadásinkat angol nyelven feliratozva tervezzük majd a jövőben játszani, mert azt látjuk, hogy erre nagy az igény az itt élő külföldiek körében.
 
Saját repertoárunkban kortárs, a mával foglalkozó kamaradarabok szerepelnek, minden Cziczó Attila rendezésében és nagyrészt írásával. Műfajilag minden megtalálható (tragédia, vígjáték, tragikomédia, abszurd, mesejáték).
 
Négy előadást (Happy New York, Édes Dezső!, Iza és Krisztián, Népmesécske) már korábban is játszottunk, de februárig öt új bemutatót tartunk, így feltöltve műsorunkat. Októberben már bemutattuk WEEKEND c. tragikomédiánkat, ami egy Macbeth feldolgozás. Most hétvégén tartjuk az ANNUSKA 2.0 premierünket, ami egy vígjáték Gárdonyi Géza Annuska c. vígjátékának felhasználásával. Decemberben egy bohócszínház bemutatója következik (A SZENVEDÉLY LOLA SZERINT, Anne Cornu és Ingrid Marcq francia szerzőpáros bohóc monodrámájának magyarországi ősbemutatója, melyen Ingrid Marcq is részt vesz), januárban egy fájdalmas dráma, a HALHATATLAN, majd februárban színházunk névadója, a FÉM c. abszurd premierjét tartjuk meg. A jövő évadtól pedig beállunk az évadonkénti 2-3 premierre.
 
Szót kell említenünk színházunk megjelenéséről is. Mi nagyon fontosnak tarjuk a környezet igényességét. Nem mindegy nekünk, hogy vendégeink mire ülnek le, milyen mellékhelyiség fogadja őket, mekkora a tisztaság és milyen figyelmesség veszi őket körbe. Igyekszünk igényes környezetet biztosítani számukra, mert a néző a legfontosabb a számunkra. Célunk az, hogy nézőink szellemileg és fizikailag is igényesen, kellemesen és otthonosan érezzék magukat.
 
Miért éppen FÉM-re kereszteltétek a színházat?
J.A.: Sokat gondolkoztunk a nevünkről. Még közvéleményt is kutattunk rá. A FÉM név is szerepelt a listánkon, de véglegesen akkor döntöttünk e név mellett, amikor először beléptünk az új színház leendő helyére. Rengeteg fém hevert szanaszét, ráadásul a falakon is sok a fém, minden pillér acél keretben van. Egyébként elsődlegesen azért került a listára, mert volt egy nagy sikerű előadásunk, aminek FÉM a címe. (Új színházunk megnyitására való tekintettel újra elővettük ezt a darabot és tavasszal újra színpadra állítjuk fémadónkat.). A FÉM szóban más titkok is rejlenek, szójáték a fame angol kifejezéssel, meg aztán a régi színházunkra is utal kicsit (fészekmásképp). Jól is lehet öltöztetni, inspirálja az embert ha logo-ról, vagy belső terek kialakításáról van szó.
 
Miben kínálhat mást a FÉM, mint a többi belvárosi színház, kulturális szalon?
 
J.A.: Mást kínálni, mint a többi belvárosi színház, lehet is, meg nem is, attól függ honnan nézem. Bizonyos értelemben minden színház, kulturális szalon egyforma, hiszen mindegyik kultúrával, művészettel foglalkozik. Mégis ahány színház, annyi forma, hangulat, kínálat. Én úgy látom sok színház van, mindegyik a maga egyediségével, rá jellemzőségével, és ez nekem nagyon tetszik. Jó, hogy sokan vagyunk, hogy ennyire színesek vagyunk. Nem látok konkurenciát más színházakkal, sokkal inkább kiegészítjük egymást. Budapesten ma rengeteg jó előadásból, kulturális rendezvényből válogathatunk, ezt egymagában egy, vagy pár darab színház nem tudná lefedni. Ez jó. Ebben a kínálatban foglaljuk el mi is a terünket. Olyan színházat nyújtunk, ami a mai emberhez szól, kortárs témák felvetésével, klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával, kiemelkedően tehetséges művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nemcsak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztéséről.
cziczo_horvath_jendrics.jpg
 
Elsősorban kiket igyekeztek megszólítani? Van ilyen szempontból központi generáció, vagy igyekeztek mindenki nyelvén beszélni?
 
J.A.: Természetesen igyekszünk mindenki nyelvén beszélni, bár témaválasztásaink azért meghatároznak korcsoportokat. Vannak olyan előadásaink, melyek gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek, idősebbeknek szólnak elsősorban, de minden előadásunk korcsoportilag átjárható, véleményünk és a nézői visszajelzések szerint is, bárki számára élvezhető. Előadásink üzeneteinek felépítésekor törekszünk arra, hogy rétegesen lehessen egyre mélyebbre haladni a témában. Gondolok itt arra, hogy a néző választhat, felszínen marad és jól szórakozik, vagy mélyebbre jön velünk a témában és gondolkozik. Az előadások így is- úgy is teljes élményt adnak, de persze örülünk, ha gondolkodásra, tovább gondolásra inspiráljuk nézőinket. Az előadások utáni beszélgetések alatt szokott ez kiderülni. Nálunk ugyanis nem kell elmenni az előadás után. Igyekszünk olyan hangulatot teremteni, hogy a néző szívesen maradjon velünk és a művészekkel. nagyon jó hangulatú esték szoktak sikeredni.
 
Vannak olyan művészek, akikkel terveztek rendszeresen együtt dolgozni?
 
J.A.: Színészeink nagyrészt vendégművészek (Bacsa Ildikó, Bezerédi Zoltán, Márton András, Carna Krsul, Kolnai Kovács Gergely, Tarján Péter és mások), de van egy kisebb színészcsapatunk, akikkel már évek óta együtt dolgozunk (Ambrus Asma, Andai Kati, Barabás Tamás, Horváth Károly, Miklós Zsófia, Stubnya Béla), valamint színinövendékeknek is lehetőséget adunk. Más művészeti ágban a közeljövőben vendég lesz nálunk az Oláh Krisztián trió (jazz), Serei Zsolt (zeneszerző, karmester), Keck Mária (flamenco művész), az Asterion project Theatre „Constellations” c. angol nyelvű előadása. A sor folytatódik, sok tárgyalásunk van folyamatban, érdemes nézni a honlapunkat, az aktuális kínálatról.
 
Merész vállalkozás ma független színházat indítani. Mit gondoltok, hogyan tudtuk versenyképesek maradni egy ilyen nehézkes támogatási rendszerben? 
 
J.A.: Mint minden felelős vállalkozó, mi is készítettünk egy üzleti tervet, ami pozitívra jött ki elég pesszimista számolás alapján is. Ezt próbáljuk tartani, bár most kissé változtatni kell, mert nem számoltunk a TAO eltörlésével (illetve számoltunk, de nem mostanra) és sajnos az is nagyon nehézzé teszi a dolgunkat, hogy egy sajátságos és sajnálatos közmű bekötés csúszásával kiesett már két hónap az üzleti működésből. Így most át kell gondolnunk a tervünket. Van rá elképzelésünk, meg is tudjuk csinálni, de hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nem erre számítottunk. Be kell áldoznunk néhány nagyon várt tervünket és több olyan dologgal kell a jövőben foglalkoznunk, amihez nincs akkora kedvünk. Mi hiszünk abban, hogy a befektetett munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Támogatással (a TAO kivételével, ami most már nincs) nem számoltunk, nem is kérünk, korábbi rossz tapasztalatok alapján nem is pályázunk. Persze örülnénk ha valaki mecénásunk lenne, könnyebb lenne az életünk, de szerintünk egy színház is lehet nyereséges, de legalábbis önfenntartó, ha ésszerűen, a felesleges kiadások mellőzésével gazdálkodunk. Igazából gazdaságilag az a célunk, hogy a kiadásaink (előadások, működés) kifizetése után annyi pénzünk maradjon, hogy egy kis fizetésünk nekünk hármunknak is legyen. Nincsenek nagy igényeink, igazából az egész életünket a színházban töltjük, tudjunk enni, aludni, kiadásainkat fedezni, nyáron egy-két hetet pihenni, ennyi. Abszolút nem törekeszünk meggazdagodni, eléggé gazdagnak érezzük az életünket.
A FÉM Arts & Café Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://szintezisonline.blog.hu/api/trackback/id/tr2414378401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.11.19. 09:35:52

".....Merész vállalkozás ma független színházat indítani. Mit gondoltok, hogyan tudtuk versenyképesek maradni egy ilyen nehézkes támogatási rendszerben? .... "

Merész vállalkozás ?
Minden színház telt házzal megy, szinte semmire se lehet jegyet kapni, sztem a FÉM se fog tönkre menni, pláne ha jó vendégszínészek lépnek fel.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.11.19. 09:37:04

Persze egy kis tao pénz átírányítás a Puskás akadémiától nem lenne rossz injekció. :P

Kövess minket Facebook-on is!

Címkék

Alföldi Róbert (2) Ascher Tamás (2) Átrium (2) Bánfalvi Eszter (1) Bányai Kelemen Barna (1) blog (13) Bodó Viktor (1) Budapesti Fesztiválzenekar (1) Csákányi Eszter (2) Czajlik József (2) Danis Lídia (1) Dollár Papa Gyermekei (1) Elek Ferenc (1) Esterházy Péter (1) Fekete Ernő (2) FÉM (1) FÉM Színház (1) Fesztiválzenekar (1) Fodor Tamás (1) Forte (1) Für Anikó (1) Hegedűs a háztetőn (1) Hegymegi Máté (1) Herczog Noémi (1) Hevér Gábor (1) Homonnai Katalin (1) interjú (12) Jászai Mari Színház (1) k2 (1) Kárpáti Péter (1) Katona József Színház (5) klasszik (25) konfliktuskezelés (1) Kricsfalusi Beatrix (2) kritika (42) Kurta Niké (1) Lovas Dániel (1) Mácsai Pál (1) Makranczi Zalán (1) Maladype (1) Mészáros Blanka (1) Molnár Piroska (1) Mozsár Műhely (1) Mucsi Zoltán (1) müpa (2) Művészetek Palotája (5) MU Színház (1) My Land (1) Nemzeti Filharmonikus Zenekar (1) Nemzeti Színház (1) Nyakó Júlia (1) Olasz Renátó (2) opera (4) Örkény Színház (2) Orlai Produkciós Iroda (2) Pallagi Melitta (1) PanoDráma (1) Polgár Csaba (1) Radnóti Színház (1) Recirquel (1) Rózsavölgyi Szalon (1) Rujder Vivien (1) Sipos György (1) Spilák Lajos (1) Stereo Akt (2) Stohl András (1) Stúdió K (6) szabadegyetem (2) Szamosi Zsófia (1) színház (1) Szkéné (4) Szkéné Színház (3) tánc (1) Tenki Réka (1) Trafó (1) Trokán Nóra (1) Tünet Együttes (1) Udvaros Dorottya (2) újcirkusz (1) Urbán András (2) Vígszínház (2) Weöres Sándor Színház (1) Woyzeck (1) Ziggurat Project (2) Zsótér Sándor (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása