Színtézis

független színházi portál

Képzeletbeli barátok

Hitelesen gyereket játszani nagyon nehéz. Hitelesen játszani kortalan gyerekeket még nehezebb. Olyan darabot megírni és megrendezni pedig, amely egyáltalán lehetővé teszi a hiteles játékot, szintén nagyon nehéz. De úgy tűnik, Fekete Ádám és a Stúdió K társulata jó csapatot alkot: nem csak egyszerűen megoldani sikerül ezt a feladatot, de magas színvonalon teljesíteni is. 

A hagyományos színházi felfogás értelmében az a jó darab, amely során a néző azokon az érzelmi stációkon megy keresztül, amelyeken a karakterek is. Nos, ebben az előadás esetében ez tökéletesen megvalósul: a néző pontosan annyira zavarodik össze a végére, mint a saját tapasztalatait feldolgozni képtelen, újra meg újra gyermeki jegyeket produkáló felnőtt szereplőgárda. Illetve legalábbis a szereplőgárda, tudniillik az egyik markáns tapasztalat, ami az előadásban jelentkezik, hogy képtelenek vagyunk pontosan behatárolni a szereplők korát. A skála a gyerekes felnőttől a felnőttes gyerekig terjed, már ezzel jelezve, pszichológiailag mennyire vékony a határ közöttük. 

Fekete Ádám íróként és rendezőként is jegyezi a darabot, ami ezúttal több mint jól sül el. A képzelet és képzelgés középpontba állításával olyan vonásra tapint rá, amely úgy hívja elő a nézőben a gyermeki léthez tartozó (vagy annak vélt) mechanizmusokat (például megoldási stratégiákat válsághelyzetekre), hogy észre sem veszi. Éppen ez az ösztönös azonosulás adja meg az előadás kulcsmotívumát, sőt, ez maga az: a gyermekkorhoz, a gyermeki létállapothoz való öntudatlan visszacsatolás. Ez az egész pedig azért lehetséges, mert Fekete Ádám nagyon érzékenyen választja ki azokat a típusszituációkat, amelyek képesek rá, hogy bevonják a nézőt a gondolkodásba, arra késztessék, hogy fejben maga is megoldani igyekezzen ezeket a helyzeteket. 

Az előadást a képzelet egy másik aspektusának megjelenése teszi még feszültebbé: néhány elejtett mondat után válik világossá, hogy nem szabad mindent valóságosnak vennünk, amit egyik vagy másik szereplő akként mutat be. Ettől a ponttól kezdve a gondosan felépített biztonságérzetünk megdől, leomlik, hogy ürességünk és hiányosságaink még feltűnőbben jelenhessenek meg a már-már szürreálisra színezett gyermekvilággal szemben. 

A díszlet jellegzetes Márkus Sándor-i jegyeket mutat (gondolok itt elsősorban a színpad hátsó traktusában felállított nejlonburokra). A viszonylag kis méretű, tulajdonképpen teljesen átjárható, azonban soha át nem lépett elválasztó elemek jelenléte a távolságot is relativizálja, így emelve az előadás terét abba a tapasztalaton túli lebegésbe, amelybe Fekete Ádám az időt emeli. 

A színészi alakítások is elérik ezt a magasra tett mércét. Legemlékezetesebb számomra Sipos György és Pallagi Melitta játéka, akik az említett gyerekes felnőtt-felnőttes gyerek tengelynek éppen a közepén helyezkednek el. Szürreális, furcsa típusfigurákat játszanak, mégis olyan elevenen, hogy a nézőnek egy pillanatra sem jut eszébe megkérdőjelezni a létezésük valódiságát. Ezzel szemben Songoro Laura, György Zoltán, a kocsmárosnőt játszó Homonnai Katalin és az apafigurát alakító Spilák Lajos karaktere éppen a realitásuk miatt megindító. Főleg az előbbi kettő, akinek gyermekkarakterei kénytelenek túl hamar felnőni, így sok esetben érettebbek az életkorilag felnőtteknél. (Ez a helyzet finom gúnnyal felveti azt a kérdést is, hogy valóban problémának nevezhetők-e az olyan mentális jellegű akadályok, amikkel a felnőtt társadalom nagy része napjainkban küzd.) Nyakó Júlia és Lovas Dániel is helytállnak szerepükben, azonban abban a nagy hatásáradatban, amely a nézőt éri, karaktereik kissé halványabbnak tűnnek. 

A technikai stáb (fény: Szapu Márk, hang: Bartha Márk) pedig érzékenyen segíti elő, hogy ezek a realista és szürrealista elemek egységgé álljanak össze. Főként a sötétben játszódó hófúvásos jelenetek azok, melyeknek a szövege mellett a megvalósítása is kettős, fizikális és mentális értelmezést sugall a fény hiányával és a süvítő szél hangjával. 

Az előadás tehát majdnem tökéletesen egységbe hangolja azt az iszonyú mennyiségű gondolatot és emóciót, amivel foglalkozik. A szöveg, a rendezés, az alakítások és a technika mind a maga helyén, egyik sem igyekszik a másik elé tolakodni, az összjáték finom. Ugyanakkor nagyon sok vetületet, értelmezési lehetőséget kínál, amely akár a többszöri megtekintésre is sarkallhat. 

Elefánti Emma
Fotók: Pintér Leó

A bejegyzés trackback címe:

https://szintezisonline.blog.hu/api/trackback/id/tr8514201625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket Facebook-on is!

Címkék

Alföldi Róbert (2) Ascher Tamás (2) Átrium (2) Bánfalvi Eszter (1) Bányai Kelemen Barna (1) blog (13) Bodó Viktor (1) Budapesti Fesztiválzenekar (1) Csákányi Eszter (2) Czajlik József (2) Danis Lídia (1) Dollár Papa Gyermekei (1) Elek Ferenc (1) Esterházy Péter (1) Fekete Ernő (2) FÉM (1) FÉM Színház (1) Fesztiválzenekar (1) Fodor Tamás (1) Forte (1) Für Anikó (1) Hegedűs a háztetőn (1) Hegymegi Máté (1) Herczog Noémi (1) Hevér Gábor (1) Homonnai Katalin (1) interjú (12) Jászai Mari Színház (1) k2 (1) Kárpáti Péter (1) Katona József Színház (5) klasszik (25) konfliktuskezelés (1) Kricsfalusi Beatrix (2) kritika (42) Kurta Niké (1) Lovas Dániel (1) Mácsai Pál (1) Makranczi Zalán (1) Maladype (1) Mészáros Blanka (1) Molnár Piroska (1) Mozsár Műhely (1) Mucsi Zoltán (1) müpa (2) Művészetek Palotája (5) MU Színház (1) My Land (1) Nemzeti Filharmonikus Zenekar (1) Nemzeti Színház (1) Nyakó Júlia (1) Olasz Renátó (2) opera (4) Örkény Színház (2) Orlai Produkciós Iroda (2) Pallagi Melitta (1) PanoDráma (1) Polgár Csaba (1) Radnóti Színház (1) Recirquel (1) Rózsavölgyi Szalon (1) Rujder Vivien (1) Sipos György (1) Spilák Lajos (1) Stereo Akt (2) Stohl András (1) Stúdió K (6) szabadegyetem (2) Szamosi Zsófia (1) színház (1) Szkéné (4) Szkéné Színház (3) tánc (1) Tenki Réka (1) Trafó (1) Trokán Nóra (1) Tünet Együttes (1) Udvaros Dorottya (2) újcirkusz (1) Urbán András (2) Vígszínház (2) Weöres Sándor Színház (1) Woyzeck (1) Ziggurat Project (2) Zsótér Sándor (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása